Társasházkezelés és közös képviselet

Magyar Könyvelés

Osztrák Adóbevallás

Családi pótlék és GYES
         A közös együttélés és a közös tulajdon elkerülhetetlenül termeli a konfliktusokat a legkisebb közösségektől a legnagyobbakig. Legyen szó családról, vállalkozásról, településről vagy akár egy országról, vitás ügyek megoldandó problémák mindig adódnak.

Otthonunk, lakóhelyünk legszűkebb területe a lakásunk, melyből kilépve a városi lakosok jelentős része egy társasházi folyosón találja magát.

A lépcsőház, az udvar és minden közös terület akkor rendezett és tiszta, ha erről a tulajdonosok gondoskodnak. Tehetik ezt úgy, hogy maguk intézik a feladatokat (kis társasházak esetében ez akár jól is működhet), vagy közös képviselőt bíznak meg a társasházkezelői feladatok elvégzésére.

Ez utóbbi esetben a tulajdonosok sokszor úgy gondolják, hogy ezzel az Ő dolguk le is van tudva.

Ez bizony egy komoly tévedés!


A tulajdonosok dolga és felelőssége továbbra is megmarad. A közös képviselő munkáját ellenőrizni kell, valamint lehetőség szerint részletesen kell szabályozni feladat és jogköreit.

A legtöbb problémás esetben a közös képviselő „joggal” hivatkozik arra, hogy ez nem a dolga, vagy hogy ezt ő nem vállalta. Még gyakoribb, hogy megígéri az intézkedést, majd nem tesz semmit. Felelősségre nem vonhatja egy-egy tulajdonos, hiszen ő mindenkit képvisel, csak a közgyűlés kérheti számon, azt azonban ő hívja össze. Ő dönt a napirendi pontokról és ha elég „ügyes” akkor sosem marad idő a problémák megbeszélésére.

Ilyen esetben ajánlott próbára tenni alkalmasságát. Feladattal, konkrét határozati javaslattal érdemes előállni, melynek elvégzésére határidőt írhat elő a tulajdonosok közgyűlése. Ha kérésünk, elvárásunk továbbra is süket fülekre talál, akkor meg kell válnunk választott vezetőnktől. Szerencsére ezzel társasházak esetében nem kell megvárni egy ciklus végét;

a közös képviselő bármikor leváltható!


Félni sincs mitől, hiszen társasházkezelőből van elég. A választás csak annyiban nehéz, hogy ígéreteik és tetteik jelentős eltérést mutathatnak.

A fentiek miatt minden társasháznak és tulajdonosainak azt ajánlom, hogy közös képviselőt határozott időre válasszanak! Mondjuk fél évre, melynek letelte előtt beszámoló közgyűlés döntsön újraválasztásáról vagy leváltásáról. Két-három hosszabbítás után jöhet a határozatlan idejű megbízás.

A mi ajánlatunk


Azok számára, akik a fent leírtakat elolvasták nem lesz meglepő, hogy ígéretek helyett konkrét munkát, segítséget ajánlunk. Ha gondjaik vannak a közös képviselővel keressenek minket és mi segítünk azt megoldani! Az ide vonatkozó törvények, szabályok ismerete nélkül ez nem megy.